SPELMANSSTÄMMA I Kungsängen.
24 - 25 / 8 - 2002
För 37:e året i rad har vi så haft vår egen stolta spelmansstämma i Kungsängen. Solen sken på alla oss som var där och njöt av trevlig musik och dans. På en spelmansstämma får man inte bara lyssna utan även spela själv. I Kungsängen har vi dansgolv så att alla intresserade även får prova på att dansa själv. Klart att det är populärt. Alla vill ju inte bara sitta still o titta på.

Här var det minsann fullt med spelemän ( och kvinns ). Malin Hultén (i hatten) var årets allspelsledare. Som brukligt är började vi med låten spelträffen, komponerad av stämmans grundare Mats Liljeholm. Andra kända låtar var 32:an av Byss-Calle, Väddövalsen och inte minst Äppelbo gånglåt. Allspelet följde på en friluftsgudstjänst som vi traditionsenligt inleder stämman med.

Här håller Malin ett vakande öga på många kända spelemän. Pelle Svensson, Kjell Sundblad, Ingela Ryd-Högberg och Nia Koupala står här i första led.

Våra kära ungdomar dansade upp några av sina populära nummer. Vi kan vara glada och stolta över att vi har en god återväxt i gillet. Det kan dock inte nog betonas att det skulle pigga upp med lite pojkar till dessa undersköna damer. Välkommen på onsdagar kl 19.00 grabbar !! Dom inte bara dansar vackert, många spelar även upp musiken själva.

Våra ungdomar står oss varmt om hjärtat. Har står dom på scenen för att spela upp 3 aldeles nykomponerade låtar. Dom har varit med på en kurs i komposition under fredagen och lördagen. Låtarna som dom gjort och här spelade upp heter:
Pölsan, Gångmos och Anna:s födelsedagsvals. Klicka på respektive länk så får du hem låten i MP-3-förmat (Observera att dom är mellan 1.5 - 2 Meg stora - men värda att ta hem).
Lärarna under kursen är från vänster: Nia Kuopala, Malin Hultén, Ingela Ryd-Högberg och Magnus Holmström.
Nu har denna grupp tagit steget över till att ha komponerat sin första egna låt. Fler låtar är att vänta, som även dom hamnar bland dom låtar som får ingå i Upplands-Bro folkmusikinventering.

Många grupper spelade upp på vår ovanligt prydliga scen. Här står det idel damer på scenen och spelar. Inte konstigt då att dom kallar sig damorkestern. Idag var orkestern förstärkt med "Lisa" på kontrabas (heter Ovar Kuopala i det civila)

Spelmän ifrån "utsocknes" hade vi gott om. Här ett glatt gäng ifrån Järfälla. Vi hade även pigga gäng som "Norr om Stan", Bro Låtgille och Bordunverkstan med för att bara nämna några bland många.

För alla intresserade erbjöds det dans på bana till levande musik. Tidvis var där riktigt trångt och mysigt. Just här är det gott om plats för en ordentlig svängom. Spelade gjorde bland andra Mac Olsson:s och Bro Låtgille. Mycket populärt inslag.

Du som inte kunde vara med i år skall veta om att Kungsängens spelmansstämma återkommer varje år den 4 Söndagen i Augusti. Hjärtligt välkommen då.