MIDSOMMAR I KUNGSÄNGEN 2003
Kungsängens 
Folkdansgille
snart 50 år unga
Kungsängens Folkdansgille har sedan nästan urminnes tider hållit i Midsommarfirande av rang för Upplands-Bro kommuninnevånare , även så år 2003.

Kungsängsborna går man ur huse för att delta i vår stolta tradition.Kungsängens folkdansgille fyller i år 50 år och har därmed en lång tradition att luta sig tillbaka på och inte minst förvalta.

Vi räknade in många hundra som fyllde den stora gräsmattan bakom Hembygdsgården. Gillets spelemän hjälpte till att spela fram den vacker dekorerade stången som Gillets medlemmar och andra dekorerat dagen före.

Många starka armar hjälptes åt att sätta stången på plats och sedan vidtog traditionsenlig dans kring stången.

Efter små grodor och räven raskar där många hundra deltog i dansen,  så kunde besökarna njuta av vacker musik och dansuppvisning med Kungsängens Folkdansgille.

Både unga och äldre är med och dansar. Dom unga hade sitt program och dom äldre sitt. Men inte minst så dansade alla tillsammans vissa danser. En vacker syn
som visar att gillet förvaltar en tradition, att värna om gemenskap över generationsgränserna. Bland besökarna så kunde noteras utländska gäster från bland annat USA och Tyskland som på detta sätt fick uppleva våra Svenska traditioner med nya Svenska vänner.

Förutom dom stora festligheterna i Kungsängen så var Gillet även med och arrangerade och skötte uppvisningar i Bro, Stäket, Öråker, Kallhäll och Jakobsberg.

En mycket viktig och trevlig tradition som Kungsängens Folkdansgille kommer att fortsätta

Så sakta fylldes Hembygdsgårdens gård med kaffesugna gäster från alla håll. Vad gör det att regnet hänger i luften ?Hej var det går- Upp skall den - vår midsommarstång


Gillets raska spelemän fanns på plats - Tina, Hasse, Elisabeth, Staffan, Bengt, Margit, Pelle, Lasse och Björn


Gillets "Grand old man" Lillo håller ordning på att pinnen hamnar där den skall


Raska flickor håller upp alla fina ringar i stången.


Full fart runt stången - Hela Kungsängen var där


Två Pojkar från Unnaryd fanns på plats - Staffan och Jimmy heter dom


Klart att man skall ha något i magen ! Bengt, Johan och Per står å grillar för fullar muggar.

På midsommardagen har vi sedan många år farit runt med besök på äldreboenden i Kungsängen med omgivning. Här dansar vi kring midsommarstången vid Norrgården i Bro. Skördedansen är det som dansas.

Här dansar vi för våra vänner på äldreboendet Kungsgården i Kungsängen. År från år ett mycket uppskattat inslag får oss och våra äldre som minns när dom själva var med och dansade.


Här sitter en hoper vackra flickor och väntar på att få dansa och spela.


Med dans och spel lever Kungsängens Folkdansgille - Här från vänster - Staffan, Maria, Anna, Bengt, Tina, Hasse, Aina, Margit, Lennart, Pelle.
 

Copyright 1998-2007 Tilman D. Thulesius / Kungsängens Folkdansgille