Den 28 - 29 Augusti 2004 hade vi

Spelmansstämman Ungdom och folkmusik sista söndagen i Augusti
KUNGSÄNGEN


Vår traditionella stämma som detta år arrangerades för 39:onde gången!  


Från Sala kom Viltstråk under ledning av Nia Koupola (i grön T-tröja). Här spelar dom med våra egna ungdomsspelemän. Vilken energi o glädje i spelet !  


Vackra flickor blandas här med skäggiga herrar. Energiskt spel fanns det gott om. 


Från vår vår lilla scen kom det allsköns spel. Här är det Sahlströms-låtar som spelas av Sigurd Sahlström (son till Erik) , stämmans nestor Mats Liljeholm, Jane Karlsdotter och Elin Skoglund. 


Curt Jinder hade med sig sitt lilla tvåradiga dragspel idag. Inlevelsen i spelet går det inte att ta fel på. Otroligt hur man kan få så mycket spännande musik ur ett litet dragspel. Curt visade även prov på "bluesigt" skönspel ur ett litet munspel.


Även i år hade vi en dansbana riggad på området. På detta sätt kunde stämmobesökarna passa på att dansa. Även kul för spelemännen att få spela till dans. Här är det Pelles Kapell som spelar upp. Även Bro Låtgille och Mac Olsson:s spelade upp och fick många dansglada på fötterna.


Det spelades i buskar och bakom husknutar. Kompisar träffas spelar en låt och byter konstellation. Här är det bland annat Erika Lindgren och Edward Anderzon på fiol. 


Malin Hultén var i år allspelsledare för 3:dje året i rad. Och för att tydligt markera sin roll hade hon idag en sportig hatt på huvudet.


Bland spelemännen i allspelat kunde man finna idel kända ansikten även ur våra egna led. Från höger syns Bengt Svensson ( i hatt) Staffan Jogmar, Anna Thulesius, Elin Johansson och Lennart Carlsson med dragspel. Ingela Ryd-Högberg skymtar ute till vänster.


Ungdomar har alltid varit viktiga för stämman. Dansvilda hade inspirationskurs tillsammans med riksspelmannen Edward Anderzon dagen före stämman. Sedan sjöng, dansade och spelade de på lördagskvällens stämningsfyllda konsert i Kungsängens kyrka. Här sjunger de tillsammans med Edward Anderzon (ute till höger).


Juniorerna under ledning av Anna Dahlström (längst till vänster i bild) har alltid en fartfylld och inspirerande uppvisning på stämman. Är det inte spel eller sång så är det fartfylld dans som här. 

 
Gillets seniordansare bjöd på en fartig uppvisning så att gräsdoften spred sig i omgivningarna. Staffan och Margit Jogmar och Lasse Alrenius stod för spelet från scenen.


För att spara på flickornas ben så passade lagets grabbar på att lyfta upp dom. Ett tydligt sus gick genom publiken av beundran över vilka starka karlar det finns i laget. 


I år hade vi Dalakören på plats som klädda i vackra daldräkter sjöng många vackra låtar. Här värmer dom upp och resonerar dom taktik med Ulla Zetterberg (programansvarig ute till höger i bild). 


Full fart på dansen. Paret Helena och Per Johansson respektive Susann och Tilman Thulesius svänger om.

Foto: Tilman och Anna Thulesius


PROGRAMMET såg ut som följer: Konsert 28 Aug 18.00 i Kungsängens Kyrka

Musik i folkton  sång, spel och dans!

Körerna Cecilia- och Capella-Cantica sjunger under ledning av Alvar Nilsson

Tre riksspelmän på nyckelharpa spelade världsmästarmusik av den fjärde, dvs Mats Liljeholm, Jane Karlsdotter och Elin Skoglund spelar musik av Erik Sahlström!

Bro Låtgille spelade glada låtar lämpliga inte bara till dans.

Kungsängens Folkdansgilles ungdomsdansare Dansvilda dansar!


Spelkurs 28 Aug kl 10.00 - 11.00 med Edward Anderzon (Dans och riksspelmannen på nyckelharpa).

Scenprogram  29 Aug - konferencier Ovar Coppola

12.30 Allspel 

12.50 Tre riksspelmän på nyckelharpa spelar världsmästarmusik av den fjärde, dvs Mats Liljeholm, Jane Karlsdotter och Elin Skoglund spelar musik av Eric Sahlström 

13.10 Dansvilda    Kungsängens Folkdansgilles ungdomsdansare 

13.30 

13.45 Spelvilda  Kungsängens Folkdansgilles spelungdomar spelar  tillsammans med Nia Kuoppalas Viltstråk 

14.00 Dalakören 

14.20  

14.40 Cecilia Österholm, nyckelharpa och Erika Lindgren, fiol 

15.10 Kungsängens Folkdansgille dansar 

15.30 Munväder, tre riksspelmänn på munspel  John-Erik Hammarberg, Gunnar Nordlinder och Bo Gabrielsson 

16.00 Ivan Dittmer sjunger Allan Edwallvisor 

16.20 

16.40 

17.00 Avslutning med allspel
Folkmusikmässa  29 Aug kl 11.00 i Hembygdsgården, Kungsängen med kyrkoherde Ingrid Karlsson, Andreaskören med Yvonne Rosell samt Kungsängens Folkdansgilles dansare och spelmän.


Allspelet leddes av Malin Hultén

Allspelslåtar- Allspelsledare:  Malin Hultén*  

  • Spelträffen  - stämmans egen låt komponerad av Mats Liljeholm – G-dur/D-moll 

  • Vendelpolska  trad G-dur 

  • Torborgs schottis av Jane Karlsdotter, låt från förra årets spelkurs vid stämman  G- dur 

  • Aldrig har jag haft så roligt förr – vispolska C-moll 

  • Dans på ängen av Birger Jonsson  D-dur 

  • 1814 trad upplandspolska G-dur 

  • Gärdebylåten   D-dur

*) nyckelharpist ur Nia Kuoppalas grupp Viltstråk/Sala

Stämmoarrangörer var Stockholms-Näs Hembygdsförening, Upplands-Bro Teater och Musiksällskap UMTS, Kungsängens Församling samt Kungsängens Folkdansgille

Copyright (c) 2004 Kungsängens Folkdansgille - Publikation av bilder och text utan medgivande ej tillåtet.