Kungsängens 
Folkdansgille

Drygt 50 års erfarenhet

Grattis till 3:dje platsen i Kapplek 2005 i Linköping !!
Pingsthelgen, den 13-15 maj, var Kungsängens folkdansgilles barn- och ungdomsdansare i Linköping under namnet Dansvilda för att delta i danstävlingen Kapplek. Kapplek har anordnats två gånger tidigare, nämligen i Lerum 2001 och Ljusdal 2003. Vi från Kungsängen har deltagit båda dessa gånger, dock enbart den äldre gruppen.  
B:Mats
I år var båda grupperna med i ett gemensamt program som vi komponerat tillsammans. Vi var således 24 glada dansare och 5 lika glada föräldrar/ledare som tog tåget till Linköping på fredag eftermiddag. Fredagen och lördagen fylldes med stenhård övning inför tävlingen. Som tur var fick vi koppla av på kvällarna med lite ”otvungen” dans med alla de andra deltagarna. I söndagens tävling deltog 190 personer från 12 danslag. Den geografiska spridningen var som vanligt stor, mest långväga var laget från Övre Norrlands distrikt som rest 120 mil för tävlingen.

B:Per

Tävlingen hölls i två klasser, den första för grupper där medelåldern låg mellan 7 och 15 år, den andra för medelålder mellan 15 och 25 år. Vi deltog i den förstnämnda. Vårt program utspelade sig i en skogsglänta, och med sin musik lockade våra eminenta musiker Ida, Marcus, Elisabet och Ingela ut mystiska varelser ur skogens djup; knytt, troll och alver. I programmet dansade vi (i lite modifierade versioner) Födelsedagsvals till Mona, Larousse, diverse polskor samt Jämtpolska (med lyft!). Detta till ett fantastiskt ackompanjemang. Ida och Marcus hade med hjälp av Ingela gjort ett redigt jobb när det gäller att hitta ny, spännande musik till våra danser. Bland annat framfördes våra musikers egenkomponerade ”Annas födelsedagsvals” och en irländsk reel. 

Mats

Reglerna för tävlingen var enkla, programmet fick inte vara mer än 10 minuter långt och det fick inte vara mer än två i varje lag som är under 7 år eller över 25 år. Det som domarna bedömde var hur välkomponerat programmet var, och hur underhållande det var. Uppenbarligen föll vi domarna i smaken, för i den hårda konkurrensen lyckades vi erövra bronsplatsen. Vi jublade hela vägen hem, och var överrens om att resan varit mycket lyckad.

B:Per

För oss ledare är det alltid en fröjd att jobba och resa med detta härliga gäng dansare och musiker, vi har otroligt kul tillsammans och redan på hemvägen började vi fundera på vad vi ska hitta på till nästa Kapplek 2007.

Vid pennan: Ida Engström 
Bilder: Per Johansson o Mats Högberg


Copyright (c) 1998-2005 Tilman D. Thulesius / Kungsängens Folkdansgille